Studiekring Noord

Sprekers

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aansluitend bij Piet Vroon. Daarna publiceerde hij artikelen en boeken over het autobiografisch geheugen, waaronder Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), De heimweefabriek (2008) en Als mijn geheugen me niet bedriegt (2016). Recent verscheen De man die zijn hoofd verloor. Over wanen en hallucinaties (2022).

dr. Daniel de Kam

dr. Hugo van der Veen

Hugo van der Veen is sinds 2014 orthopedisch chirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is knie- en schouderspecialist, met bijzondere interesse en ervaring in gewrichtssparende behandelingen van de knie. Daarbij gaat het om kraakbeenoperaties (o.a. kraakbeentransplantaties), kniebandoperaties en standscorrecties.

dr. Marie-Luise Oudemans

Marie-Luise Oudemans is opgeleid in het VU medisch centrum te Amsterdam en sinds 2021 werkzaam als reumatoloog in het Martini ziekenhuis te Groningen. Ze is een allround reumatoloog met bijzondere interesse in de auto-immune systeemziekten, echografie van het bewegingsapparaat en nagelbedmicroscopie.

Hilde Dijkstra

Hilde Dijkstra studeerde van 1990 tot 1996 psychologie aan de RUG. Hoewel haar scriptie werd genomineerd voor een scriptieprijs en leidde tot een wetenschappelijke publicatie, lag haar hart bij de klinische praktijk; om die reden begon ze in 1998 met de opleiding tot GZ-psycholoog en na afronding daarvanwerkte ze jarenlang als medisch psycholoog in het Refaja Ziekenhuis te Stadskanaal. Vanwege toelating tot de specialistische opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog stapte ze in 2010 over naar Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten (endeels het UMCG), maar na een langdurige ziekteperiode in 2016 bleek terugkeer naar de ziekenhuis- en wetenschappelijke wereldniet haalbaar te zijn. Medio 2017 kwam zij in contact met Geert Kraaijenbrink, directeur van het MEAC te Assen; een multidisciplinair expertisecentrum op het gebied van neuropsychologie, neurologie en psychiatrie. Dit bleek een schot in de roos te zijn: per 1 januari 2018 heeft ze het spreekwoordelijke stokje van hem overgenomen. Sindsdien houdt Hilde zich -naast haar expertise-werkzaamheden- ook bezig met het geven van supervisie en lezingen over diverse onderwerpen binnen haar vakgebied.  

Lidy Brongers

Lidy Brongers werkt als psychiater bij het Traumacentrum op de afdeling complexe PTSS, waar mensen behandeld worden met vroegkinderlijke traumatisering. Het aandachtsgebied als psychiater is om oog te hebben voor het somatische kant in het behandeltraject en farmacotherapie. 

Marieke Ludwig

Nader te benoemen

Rick Haart

Rick de Haart werkt als GZ-psycholoog bij het Traumacentrum van GGZ Drenthe. Hier behandelt hij geüniformeerden met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals politieagenten en veteranen. Daarnaast is hij onderzoeker en als promovendus verbonden aan de eenheid Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Rick doet onder meer onderzoek naar het effect van bewegen in een Virtual Reality Exposure behandeling (3MDR) voor PTSS. Zijn onderzoeken richten zich verder op vermijding in zowel het ontstaan als voortduren van PTSS klachten. Ook heeft Rick interesse in Virtual Reality in de behandelingen van PTSS.

Tom Brandon

Tom Brandon is sportarts en heeft 20 jaar in Arnhem gewerkt, waarvan 10 jaar als bondsarts van de Gymnastiekbond (KNGU), 13 jaar als eerste sportarts in een ziekenhuis in Rijnstate, Arnhem en 20 jaar als medisch directeur van het sportmedisch centrum Physique. Vanaf 2009 heeft hij 15 jaar gewerkt in het Isala ziekenhuis in Zwolle, als sportarts-opleider, hoofd van de Afdeling Sportgeneeskunde en een periode als voorzitter van het Isala BeweegCentrum. 

Tom is 35 jaar actief geweest als lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, waarvan de laatste 4 jaar als voorzitter. Tom is recent bij de meeste  functies met pensioen gegaan, maar blijft actief als sportarts werken op verschillende locaties.

Hij is ook ruim 35 jaar zeer actief als docent bij vele cursussen, na- en bijscholingen voor bedrijfs- en verzekeringsartsen, huisartsen en andere medisch specialisten en blijft dit met veel overgave doen.

Uli Beese

Uli Beese, anesthesioloog, werkt in het UMC Groningen als Pijnspecialist. Hij is lid van de NVA werkgroep opioïden.