Sprekers


drs H.J.P.A. (Ron) du Bois, sportarts

Directeur Sportgeneeskunde Friesland, directeur ZBC Sportgeneeskunde Noord, clubarts SC Heerenveen
Voorheen: bondsarts NeVoBo en teamarts Nederlands Heren Volleybalteam, voorzitter Vereniging voor Sportgeneeskunde

S.N. (Samuel) Hoekman Turkesteen, Msc.

Klinisch Fysicus - Audioloog, werkzaam bij Pento Audiologisch Centrum Friesland

Na een studie Natuurkunde in Groningen van het vorige decennium besloot Samuel Hoekman Turkesteen (1985) dat hij zijn technische achtergrond in wilde zetten voor het helpen van mensen. Na een opleiding van vier jaar bij Pento Audiologisch Centrum Zwolle en het UMC Groningen mag hij zichzelf sinds 2016 klinisch fysicus – audioloog noemen en is hij verbonden aan Pento Audiologisch Centrum Friesland. Eén van zijn aandachtspunten is revalidatie en begeleiding van mensen die belemmerd worden door tinnitus.

dr. R. (Rutger) Hofman, KNO-arts

KNO-arts, otoloog, onderwijs-coördinator KNO-UMCG

Rutger Hofman is KNO-arts, otoloog. In het UMCG, waar hij momenteel werkzaam is, voert hij de otolgie in de volle breedte uit. Specifieke aandachtsgebieden zijn tinnitus, cochleaire implantatie en cholesteatoomchirurgie. Naast deze klinische werkzaamheden is hij betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en is hij onderwijscoördinator van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het UMCG. Eerder promoveerde hij op 3D-reconstructie van het binnenoor en de daaraan gerelateerd vloeistofhuishouding van het binnenoor.

J. (Joep) Kraeima, MSC.

Technisch geneeskundige, afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), Universitair Medisch Centrum Groningen

Joep Kraeima studeerde Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. In 2014 behaalde hij zijn mastertitel voor technische geneeskunde en voor health sciences.
Hierna is hij, in het verlengde van zijn afstudeeronderzoek voor technische geneeskunde, begonnen met werken als technisch geneeskundige en promovendus op de afdeling MKA-chirurgie van het UMCG. Zijn werkzaamheden richten zich op het implementeren van technologie in de MKA-patiëntenzorg. Zijn onderzoek richt zich op 3D virtuele planningen van operaties en patiënt specifieke operatie guides en fixatiematerialen.
In september 2015 is in het UMCG het 3D Lab opgericht, om 3D techniek breder door het ziekenhuis te kunnen ontwikkelen en toepassen in de patiëntenzorg. Joep Kraeima is coördinator van het UMCG 3D Lab.
In 2016 is hij gestart met het fellowship, ook wel klinische specialisatie opleiding, voor technisch geneeskundigen in de MKA-chirurgie; deze klinische specialisatie opleiding richt zich op het opleiden van een clinicus die met behulp van (3D) technologie de MKA-chirurgische zorg blijft verbeteren.

dr. R.P.H.M. (Rogier) Müskens

Oogarts, afdeling oogheelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen

Rogier Muskens heeft zijn opleiding tot oogarts gevolgd in het UMCG. Na het afronden van deze opleiding in 2007 heeft hij een fellowship glaucoom gevolgd. In november 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift: Some diagnostic and therapeutic controversies in glaucoma addressed. Sinds 2008 is hij als staflid verbonden aan de afdeling oogheelkunde van het UMCG met als subspecialismen glaucoom, medische retina en cataract en voorsegmentchirurgie. Vanaf juni 2015 is hij chef de clinique van de afdeling oogheelkunde.

prof. dr. G.J. (Gerjan) Navis

Internist-nefroloog, hoogleraar Experimentele Nefrologie, Hoogleraar Voeding in de geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen

Gerjan Navis is internist-nefroloog in het UMCG en hoogleraar Experimentale nefrologie (2000) binnen de afdeling Inwendige Geneeskunde. Vanaf oktober 2015 bekleedt zij tevens de leerstoel Voeding in de Geneeskunde in het investeringsprogramma Nutrition & Health van de RUG. Ze is voorzitter van de wetenschappelijke raad van de Nierstichting Nederland, vice-voorziter an de commissie langdurige zorg van ZON-MW, en lid van de Gezondheidsraad. Ze was projectleider van de Kennissynthese Voeding bij Chronische Ziekte (ZON-MW/VWS, 2017) en lid van de taakgroep Preventie van de Nationale Wetenschapsagenda. Haar onderzoek is multidisciplinair en richt zich op preventie van de complicatie bij nierschade met farmacologische en niet-farmacologische strategieën, in het bijzonder leefstijlmanagement in de secundaire preventie. Dit bouwt zij, ism partners uit de zorg, en de Aletta Jacobs School for Public Health, uit tot het concept van Lifestyle Medicine, waarin de sterke punten van public health (orgaan overstijgende preventie) en curatieve zorg (meten en vervolgen) worden gecombineerd.

J.G.H (Jaap) Poerink.

uroloog in opleiding, afdeling urologie, Universitair Medisch Centrum Groningen

Jaap Poerink studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht, en heeft nadien enkele jaren bij de algemene heelkunde en de urologie gewerkt. In regio Noord is hij gestart met de opleiding urologie, waarvan hij nu met zijn vijfde jaar bezig is, in het UMCG. Hiervoor is hij werkzaam geweest in het Martini ziekenhuis Groningen en de Isala klinieken te Zwolle.

G.L.E (Margreet) Romeijn Bsc.

verpleegkundig consulent eczeem, afdeling dermatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen

Na het afronden van de studies HBO-Verpleegkunde en Rechten, is Margreet sinds 2015 werkzaam in het UMCG op het gebied van eczeem, arbeidsdermatosen en allergieën. Tevens houdt zij zich bezig met verschillende onderzoekstrajecten.

dr. M.L.A. (Marie-Louise) Schuttelaar

Dermatoloog, afdeling dermatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen

Dr. Marie-Louise A. Schuttelaar studeerde Geneeskunde aan de Universiteit in Maastricht en volgde haar opleiding tot dermatoloog in het UMC Groningen. In 2012 promoveerde op het proefschrift ‘Atopic dermatitis, risk factors, interventions and costs.’
Sinds 2001 is zij werkzaam als dermatoloog in het UMCG Groningen waar zij binnen de afdeling Dermatologie hoofd is van het landelijk expertisecentrum contacteczeem en arbeidsdermatologie.

dr. J.F.L. (Jan) Weel

Arts-microbioloog, Serologie/virologie, moleculaire microbiologie, innovatie van infectieziektendiagnostiek, IZORE centrum Infectieziekten Friesland

Jan Weel is in het AMC Amsterdam opgeleid tot arts-microbioloog. Hij is werkzaam bij Izore met als aandachtsgebied(en): serologie/virologie, moleculaire microbiologie en innovatie van infectieziektendiagnostiek. Hij is de vaste consulent voor huisartsen en waarnemend consulent voor het Antonius Ziekenhuis Sneek.

prof. dr. B.H.R. (Bruce) Wolffenbuttel, endocrinoloog

hoogleraar Endocrinologie, Universiteit Medisch Centrum Groningen

Bruce Wolffenbuttel studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds augustus 2002 is hij werkzaam als hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).