Parallelsessies

Hieronder vindt u de parallelsessies. Op het inschrijfformulier kunt u uw voorkeuren aangeven.
Bij de indeling van de parallelsessies zullen we, op basis van de datum van ontvangst van uw betaling, zoveel mogelijk met uw voorkeur rekening houden.

A. ICT aanpassingen Visio.

H. (Hanneke) Fehrmann

Ergotherapeut

Tijdens deze workshop gaan we in op de mogelijkheden van tablets, smartphones en andere digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. De iPhone, iPad en andere tablets en smartphones hebben mogelijkheden die zo op het eerst gezicht niet zichtbaar zijn. Mogelijkheden waardoor deze middelen een zeer waardevol gebruiksvoorwerp cq hulpmiddel zijn voor slechtziende en blinde mensen. In alle iOS apparaten zit standaard een vergrotingsmogelijkheid (Zoom) en Nederlandse spraakuitvoer (VoiceOver). Deze functies zijn via slimme bewegingen op het aanraakscherm te bedienen. Het is zelfs mogelijk om een brailleleesregel aan te sluiten. En met apps zoals een loep, OCR functie, agenda en daisyspeler is de functionaliteit oneindig uit te breiden. Met de juiste begeleiding vanuit Visio kunnen slechtziende en blinde mensen zo digitaal weer meedoen in de maatschappij door onder andere contacten te onderhouden, nieuws te lezen en werk gerelateerde activiteiten te verrichten.

B. Tinnitus en gehoorschade.

dr. R. (Rutger) Hofman

KNO-arts

Wat is tinnitus? Hoe stel je het vast? Verband gehoorschade en tinnitus? Wat evidence based behandeling? Behandeling met anti-geluid mogelijk? Beperkingen in werk en dagelijks leven? Wat zijn factoren die tinnitus beïnvloeden? Wat zijn factoren die de hinder door tinnitus beïnvloeden? Oorzaken? Hoe vaak komt het voor? Is er een relatie tussen het luisteren van muziek (en dan met name oordopjes, koptelefoons e.d.) en het ontwikkelen van tinnitus?

C. Niet-aangeboren hersenletsel

dr. B. (Birgit) Donker-Cools

Verzekeringsarts

Wat is een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hoe vaak komt het voor? Wat zijn beperkingen in het functioneren die voorkomen?
Zijn er speciale aandachtpunten bij beoordeling en re-integratie? We zijn met name ook geïnteresseerd in handvatten als er geen aantoonbare schade is.
Wat is de therapie en prognose? Wat is er bekend over NAH en arbeidsparticipatie?
Wat staat er in de richtlijnen? Tips/aanbevelingen voor de bedrijfs- en verzekeringsarts?

D. Multipele sclerose

dr. J. (Jessica) Nielsen

Neuroloog

Wat is er op dit moment bekend over pathogenese? Wat is de prognoses? Welke behandelmogelijkheden bestaan er? Welke niet-medicamenteuze behandeling/hulpmiddelen worden regelmatig gebruikt? Werken met MS: waar moet je rekening mee houden bij behoud van functioneren? Welke dingen werken verslechtering in de hand? Is dat beïnvloedbaar? Wat is het te verwachten beloop?

E. Psychose en terugkeer naar werk.

F. (Frank) van Es en S. (Saskia) Deiman

Psychiater en IPS begeleider

Samenwerking tussen verzekeringsarts, bedrijfsarts en psychiater bij werkhervatting van cliënten met een psychose. Is werkhervatting in het algemeen in het belang van client na een psychose? Met welke voorwaarden in het werk moet er rekening worden gehouden? Welke begeleidingsprogramma’s zijn er in het kader van psychose en terugkeer naar werk (bij IPS). Relatie verslaving/ middelengebruik en psychose? Is de prognose dan ook anders?