Programma

08:30 Ontvangst
09:00 Aanvang, opening
09:15

Lichamelijke oorzaken van vermoeidheid


prof. dr. R.O.B. Gans, internist


Wat is de differentiaal diagnose op somatisch vlak (op hoofdlijnen/ in de praktijk) bij de klacht moeheid? Welke onderzoeksmethoden gebruik je? Wat onderzoek je? Wanneer stop je? Wat als er geen diagnose gesteld wordt? Is er een rol voor de internist bij onverklaarde moeheidsklachten?

10:00

Psychische oorzaken van vermoeidheid


drs. A. van Oosten, psychiater


Wat is de differentiaal diagnose op psychologisch/psychiatrisch vlak (op hoofdlijnen/ in de praktijk) bij de klacht moeheid? Welke onderzoeksmethoden gebruik je? Wat onderzoek je? Wanneer stop je? Wat als er geen diagnose gesteld wordt? Is er een rol voor de psychiater bij onverklaarde moeheidsklachten?

10:45 Pauze
11:00

Wat is moeheid?


drs. J. Verhoeven, psycholoog en fysiotherapeut


Wat is moeheid: definitie; (a)specifiek symptoom van heel veel ziekten/aandoeningen; (a)specifieke bijwerking bij medicatie en behandeling? Wanneer wordt moeheid een probleem/ ziekte? Zijn er verschillende soorten van moeheid? Is er onderscheid tussen verminderde handelingsbereidheid en verminderde handelingsbekwaamheid? Hoe onderscheid je niet willen en niet kunnen? Hoe meet je dit verschil? Hoe komt het dat sommige cliƫnten somatisch gefixeerd zijn? Hoe dan te motiveren tot bijvoorbeeld gedragstherapie? Welke beperkingen zijn er bij cognitieve stoornissen? Wat zijn de behandelings- en verwijsmogelijkheden?

11:45

Fatigue: evidence-based treatment


prof. dr. J.C. Coyne, psychologist


Views on the aetiology of Chronic Fatigue Sydrome (CFS). Prof. Coyne will provide an overview of research on psychological treatments for (chronic) fatigue, and will critically appraise the current scientific evidence on treatment modalities for chronic fatigue (such as cognitive behavioural therapy and graded exercise therapy) With the aim being return to work he will elaborate on the treatment of choice (evidence based) in case of CFS.

12:30 Lunch
13:30

De gevolgen van slecht of weinig slapen


dr. R. Havekes en dr. P. Meerlo


Welk onderzoek loopt er naar slaapstoornissen? Wat is er wetenschappelijk gezien bekend/aangetoond over de relatie slaaptekort en concentratieproblemen/studieresultaten? Wat is de relatie met stress/neuroplasticiteit (ofwel wat gebeurd er in de hersenen bij slaaptekort)? Wat is de relatie tussen slaaptekort en ziekten in het algemeen en psychiatrische aandoeningen? Is er een relatie met stofwisselingsstoornissen zoals diabetes mellitus? Is er een relatie tussen slaapstoornissen en moeheid? Is er onderzoek naar slaapmedicatie, verschillen. Slaapstoornissen en ploegendienst. Wat zijn beperkingen door slaapstoornissen in dagelijks functioneren/ werk?

14:40 Pauze
15:00

Eerste ronde parallelsessies

16:00

Tweede ronde parallelsessies

17:00 Afsluiting met borrel en hapjes